FREEDIVING  LEVEL I. Rumchalpa   13. 8  -  16. 8. 2015
   
       
                 
       
                 
       
                 
       
                 
       
                 
 

KURZ FREEDIVINGU na potápěčském centru RUMCHALPA  8. ročník !

    Tak jestli jsme měli poslední roky štěstí na teplé počasí, tak letos bylo takové horko, že potápění na nádech ve vodách lomu byla úplně ideální a skoro jediná aktivita, která se dala provozovat. Voda měla na hladině rekordní teplotu 26 C, ještě v 6-ti metrech 24 C a teplota vzduchu neklesla celé 3 dny pod 35 C.  Po dvou hodinách tréninku nám již bylo krásně, protože voda v 15-ti metrech měla svých standardních 5 C. I když díky těmto vysokým teplotám nebyla nejlepší viditelnost, přesto jsme se kochali velkými kapry a samozřejmě nezapomněli z ruky nakrmit sumce. Díky intenzivním společným zážitkům se opět vytvořila skvělá parta, která zvládla třídenní maratón přednášek a tréninků, protože se letos opět bojovalo o plnohodnotnou certifikaci Freediver Level I. v rámci mezinárodní Pelizzariho Apnea Academy.              

     Takže již ve čtvrtek 13.8. navečer se celý tým sešel na Rumchalpě. Hlavní trenér Martin Zajac nám představil své kolegy Jardu a Radima a po rozdělení materiálu jsme se hned pustili do teoretických přednášek. Velkou novinkou bylo, že Martin má ve své škole nově i speciální freedivingové neopreny a počítače. Přestože je tento kurz určen pro úplné začátečníky, tak všichni, kteří si toto vybavení půjčili vypadali při kurzu jako zkušení freediveři a také na jejich výkonech bylo vidět, že se jim potápí mnohem lépe než se standardním potápěčským vybavením.

    Protože jsme měli teorii rozdělenou do 4 dnů , mohli jsme letos více užívat večerního volna a tak jsme v pátek opět grilovali steaky u ohně a další večery věnovali konzultacím odborných problémů v sauně či u vínka. 

     Každý den v 6,45 jsme odjížděli do jičínského aquacentra, kde jsme nejprve připravili těla na výkon pomocí dechových a strečingových cvičení. Zde nás velmi zaujal cvik předváděný Martinem na uvolnění mimických svalů v obličeji nazvaný    " jedličkárna " . Vytřeštěné oči současně s maximálně vyplazeným jazykem a to vše umocněné jeho holou hlavou v nás zanechalo pochyby o jeho duševním zdraví. Měli jsme velké štěstí, že máme celý bazén pro sebe,a že nás při tomto cvičení nikdo neviděl o)).

     Poté jako vždy následovala statická apnea.Zjistili jsme, že zadržet dech na 3, 4 a více minut, není nic nezdravého a vlastně ani extrémně náročného. Dále jsme se učili plavat s dlouhými ploutvemi, které se na freediving používají a u toho jsme byli natáčeni na vodotěsnou kameru. Při podvečerní teorii jsme na vlastní oči viděli, jaké děláme pod vodou chyby a další den v bazénu pracovali na jejich odstranění.

    Po bazénu vždy následoval lehký oběd a před ponořením do Rumchalpy i další strečingová příprava. Nejprve se trénuje disciplína free immersione /potápěč se pod hladinu i zpět přitahuje pomocí lana a nesmí používat ploutve/ a pak disciplína zvaná CWT - konstantní váha - / tedy zanoření i vynoření pouze pomocí ploutví a vlastní zátěže, kterou nesmí freediver během ponoru měnit /. Další dny se k tomu přidali i záchranářské techniky, kde jsme si ukazovali jak přesně  pomoci partnerovi, se kterým se potápím, tzv. buddymu , když by měl pod vodou nebo na hladině nějaký problém.                     

       I přes vysoké teploty, které panovaly i v noci, jsme opět navštívili saunu, uvolnili zatuhlé svaly a nabili se energií na další tréninky.

       A jak to všechno dopadlo ? Po napsání nezbytného testu znalostí jsme v neděli odpoledne napnutě očekávali výsledky kurzu. Kromě jednoho studenta, který ze zdravotních důvodů nesplnil limit pro CWT / 8 metrů / , všichni studenti obdrželi certifikační kartu Freediver Level I. Nejúspěšnějším účastníkem byl vyhlášen Martin Čírtek, který sklidil zasloužený potlesk za velmi pěkné výkony : 75 m plavání pod vodou v bazénu / DYN / , 4 minuty a 38 sekund zadržení dechu ve statické apnoi / SA / a dosáhl hloubky 15 metrů / CWT/. 

       Tento 8. ročník nás opět posunul dále a podle dlouhého potlesku instruktorům soudím, že bavil i studenty. Již se těším, co nového opět prožijeme v 9. ročníku, který se bude konat od  11. - 14.8.2016. 

Radek Bohuňovský                                                                                                                                           organizátor akce

Pinguin potápěčská škola

 

 
 
 
 
   (c) Radek Bohuňovský 2015