FREEDIVING  Rumchalpa  2 - 4.8. 2013 - kurz pro začátečníky
   
       
                 
       
                 
       
                 
       
                 
       
                 
 

KURZ FREEDIVINGU RUMCHALPA  6. ročník !

    Opět krásné počasí vládlo celému víkendu jako již tradičně. Kurz sice nebyl zcela naplněn, jako tomu bylo minulé roky, ale o to větší prestiž byla mezi účastníky. Poprvé se stalo, že nám přišli na tento kurz freediveři, kteří ho před lety již absolvovali a chtěli si zopakovat a prohloubit znalosti a také posunout svoje výkony pod odborným vedením.

To se jim nadmíru splnilo a zvýšili své výkony o desítky procent !

    Letošní již 6. ročník těchto základních kurzů freedivingu se uskutečnil 2.- 4.srpna, opět pod vedením Martina Zajace, nejlepšího trenéra freedivingu za rok 2011 u organizace AIDA. Stálicí týmu je aktuální mistr republiky a vícemistr světa Michal Ryšian a také zkušený instruktor a metodik Pavel Soukup.                                                                                                                                                                 V pátek odpoledne všichni studenti našli včas cestu na potápěčské centrum Rumchalpa, a protože to opravdu byli začátečníci, začalo se se zkoušením neoprenů a půjčováním výstroje. Novinkou letošního kurzu bylo i to, že Martin přivezl dlouhé freedivingové ploutve / dokonce i karbonové ! / které si kurzisté mohli na víkend půjčit. Standardem jsou speciální gumové pásky s olovy, které na freedivingu nahrazují klasické " zátěžáky ", a které byly také na půjčení.

    I díky tomuto materiálu byly výkony jak v bazénu, tak i ve volné vodě daleko vyšší než s " normálním " vybavením.   

Okolo 19,h jsme v učebně zahájili kurz. Jednou z výhod tohoto kurzu je, že čerstvě nabyté informace o základních disciplínách freedivingu, základech anatomie, fyziologie, záchranných technik,výstroji, ... studenti prakticky ihned použijí. Jako vždy jsme zde připravili kompletní sortiment zboží s freedivingem související a tak většina využila příležitosti si některé věci rovnou vyzkoušet a koupit.

     V sobotu i v neděli se opět brzy ráno přejíždělo do jičínského aquacentra, kde jsme nejprve připravili těla na výkon pomocí dechových a strečingových cvičení. Pak jsme zadržovali dech při statické apnoi, následovaly techniky plavání s ploutvemi, správné zanořování a trénink dynamické apnoe. Už zde se projevila rivalita a někteří po vynoření nesplnili  požadovaný postup. Tedy  vydýchat se, sundat si potápěčskou masku a přesně ukázat signál O.K.

     Po lehkém obědě a další strečingové přípravě, jsme se všichni ponořili do chladných vod lomu k bójím. Zde jsme trénovali nejprve disciplínu free immersione /potápěč se pod hladinu i zpět přitahuje pomocí lana a nesmí používat ploutve/ a pak disciplíně CWT / tedy zanoření i vynoření pouze pomocí ploutví a vlastní zátěže, kterou nesmí freediver během ponoru měnit /. Samozřejmě jsme procvičovali i záchranářské techniky, kde jsme si ukazovali jak přesně  pomoci partnerovi, se kterým se potápím , tzv. buddymu , když by měl pod vodou nebo na hladině problémy.

V neděli, třetí den kurzu, už byli všichni dost unaveni, ale přesto neváhali se zapojit do všeobecného honu za co nejlepším výkonem. Výkony se pohybovaly mezi 5-ti až 6-ti minutami ! Novinkou letošního kurzu bylo použití podvodní kamery, se kterou Martin natočil styl plavání a výkony všech kurzistů při dynamické apnoi a večer je podrobil důkladné analýze. Moc jsme se nasmáli, protože kamera je neúprosná.  Největší ovace sklidil Lubor a jeho " šarpej " ...

      A jaké jsou nakonec výsledky ? Nikdo se zúčastněných nevěřil , že je schopen takového výkonu! Průměrné! časy na nádech se pohybovali okolo 4 minut ! Polovina účastníků atakovala 5 minut ! Jejich výkony jsme přepočítali systémem jakým se bodují na mistrovských závodech.

Absolutním vítězem se stal Jirka Sýkora, zejména díky jeho skvělému výkonu v dynamické apnoi s ploutvemi - 110 m ! To je současně nový rekord těchto kurzů. Další výkony měl 5 min. 22 s ve statické apnoi a 16 m v CWT.  2. místo obsadil překvapivě Tomáš Bláha a 3. místo Martin Hakl .  

     Tento 6. ročník byl poslední, kdy tento kurz trval od pátku večer do neděle. Příští rok už bude kurz 3 - denní, aby splňoval veškeré standardy Pelizzariho systému Apnoe Academy a bude ukončen certifikací FREEDIVER LEVEL I.

Těším se na další akci a na to, jaká další překvapení nás čekají.

Radek Bohuňovský                                                                                                                         organizátor akce

Pinguin potápěčská škola

 

 
 
 
 
   (c) Radek Bohuňovský 2013